Szałwia hiszpańska kojarzy się przede wszystkim z ziołem o specyficznym zapachu i niezwykłych właściwościach prozdrowotnych, ale jest to coś zupełnie innego. Nazwa ta dotyczy nasion chia, czyli niewielkich ziarenek, w których kryje się bogactwo cennych składników odżywczych. Jeśli komuś zależy na dostarczeniu swojemu organizmowi wielorakich witamin, soli mineralnych, zdrowych kwasów tłuszczowych i antyoksydantów, to powinien włączyć do jadłospisu właśnie niepozorne nasiona chia. Można je wykorzystać do przygotowania różnych przysmaków, przede wszystkim tych na słodko. Deser może być smaczny, pożywny i zdrowy.
Spis treści
Jakie mają nasiona chia właściwości?
Nasiona chia cieszą się tak dużą popularnością, że słyszał o nich już niemalże każdy. Warto jednak nie poprzestawać na czytaniu/mówieniu o nich, ale włączyć je do swojego menu. Ich regularne spożywanie wiąże się z licznymi korzyściami dla organizmu, a możliwości zastosowań kulinarnych tych nasionek jest wiele. Cenione są one za wysoką zawartość kwasów tłuszczowych, przede wszystkim z grupy oemga-3. Są one niezbędne do sprawnego funkcjonowania układu krążenia, chronią przed zawałem serca i rozwojem miażdżycy. W nasionach chia znajduje się też sporo potasu, fosforu, magnezu i wapnia. Nie brakuje również witamin z grupy B. Zamiast sięgać po kolejną sztuczną multiwitaminę, zdecydowanie korzystniejsza dla organizmu będzie codzienna konsumpcja nasion chia. Zawierają one sporo błonnika pokarmowego, co przeciwdziała problemom ze strony układu pokarmowego, w tym z zaparciami. Nasiona chia obniżają poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi oraz wzmacniają układ odpornościowy. Wykazują korzystny wpływ na narząd wzroku, spowalniają proces starzenia komórek ze względu na swoje właściwości antyoksydacyjne. Ich spożywanie zmniejsza ryzyko rozwoju cukrzycy i chorób nowotworowych.
Smaczne nasiona chia przepisy – co można z nich przygotować do zjedzenia?
Nasiona chia można jeść na wiele sposobów. Świetną bazą do różnych potraw będą po zalaniu płynem i odstawieniu na kilka godzin, gdyż pęcznieją i zwiększają swoją objętość kilkukrotnie. Można zalać je mlekiem czy nawet jogurtem. Świetnie sprawdzają się zarówno w wersji surowej, jak i ugotowanej, ale nieprzetworzone zachowają wszystkie swoje cenne właściwości i składniki odżywcze. Zmielone ziarna można dodać do wypieków, użyć do zagęszczenia zupy lub po prostu dodać do koktajlu, musli, owsianki, chleba, sałatki, sosu. Świetnie sprawdzi się pudding z nasiona chia na mleczku kokosowym z syropem klonowym, bakaliami, owocami lub orzechami. Z nasion można przygotować nawet dżem owocowy – wystarczą truskawki, nasiona chia, miód i woda.